اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدرضا فراهانی، معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت صبح امروز در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت در وزارت بهداشت برگزار شد، در مورد نوع فعالیت های فرهنگی در دانشگاه های علوم پزشکی تصریح کرد: احساس من این است که در حوزه فرهنگی با کار پیچیده ای روبه رو هستیم که مقام معظم رهبری کار در این حوزه را به کندن کوه با یک سوزن تشریح کرده اند.
وی با تاکید بر اینکه در حوزه فرهنگی سلایق متعدد و متضادی وجود دارد، بیان داشت: در بسیاری فعالیت ها شاخص وجود دارد که ملموس و عینی است، اما در حوزه فرهنگی در جمهوری اسلامی که خود را متعهد به آن می داند، شاخص ملموسی وجود ندارد. هنوز بعد از چهار دهه شاخص های محوری که بتواند وضعیت را با آن رصد کرد و در مورد آن قضاوت کنیم، وجود ندارد.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: در دنیا شمارگان روزنامه ها و تعداد صندلی سینماها را به عنوان شاخص فرهنگی معرفی می کنند که البته این ها هم نمی توانند دقیق باشند.
فراهانی افزود: در حوزه فرهنگی تعابیر زیادی از سوی بزرگان ارائه شده است؛ تعبیری که از فرهنگ ارائه کرده اند، مجموعه اقداماتی است که انسان های جامعه برای رسیدن به اهداف متعالی انجام می دهند. فرهنگ از منبع خردورزی آغاز می شود و براساس این تعریف معتقدیم در حوزه مخاطبان خودمان که شامل اساتید، دانشجویان و کارکنان می شود، براساس منویات رهبری فضایی را ایجاد کرده ایم که در آن ارتقای فنی صورت گرفته است.
وی با اشاره به اینکه حداکثر مداخله ما در این فضا این است که بستر را برای ارتقای فرهنگی فراهم کنیم، خاطر نشان کرد: گذشت آن روزهایی که در واقع صرفا گروه های مرجع در مدرسه و دانشگاه می توانستند هنجارهایی را ایجاد کنند و مخاطب آن را بپذیرد. در دنیای امروز جوانان حتما باید نسبت به انتخاب های خود اغنا و توجیح شوند و بپذیرند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت با تاکید براینکه بیش از گذشته باید به حوزه اندیشه ورزی و خردورزی توجه کنیم، اظهار داشت: علی رغم این شاخص های کلان در حوزه فرهنگی؛ ما این شاخص را برای خود تعریف کرده ایم. میزان مشارکت دانشجویان در فعالیت های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و ورزشی نمادی از توجه دانشجویان به حوزه فرهنگی است؛ البته شاخص های دیگری نیز باید تعریف شود که میزان مشارکت در فضای فرهنگی را مشخص کند.
فراهانی در مورد فعالیت های فرهنگی دانشجویان تصریح کرد: من در این حوزه تعریف برداری می کنم؛ یعنی نیروهایی که بر آدم های جامعه تاثیر می گذارند. هالیوود هم مثل یک بردار بر جامعه ایرانی تاثیر دارد. گروه هایی مثل روحانیت، اساتید دانشگاه ها، خانواده و اجتماع هم بردارهایی هستند که تاثیر می گذارند. آنچه در جامعه ما ایجاد می شود، جمع بردارها است. هر مقدار بردار فعالیت فرهنگی در دانشگاه های کشور اندازه بزرگتری داشته باشد، بردار میانگین هم بر هدف های ما موثر خواهد بود.
وی ادامه داد: ما تنها مولفه های موثر بر فرهنگ دانشگاه نیستیم؛ مثلا سوال می شود در مورد حجاب و عفاف در دانشگاه ها چه کرده اید، باید بگویم بردارهای دیگر هم در این زمینه تاثیر دارد.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه کار در حوزه فرهنگی با سایر حوزه ها فرق می کند، تصریح کرد: غرب و آمریکا در تاثیرگذاری فرهنگی کارهای عمیقی کرده اند، اما این حوزه در ایران نوپاست. در این مدت تمام تلاش ما این بوده است که نرخ مشارکت دانشجویان را در فعالیت های فرهنگی اجتماعی ورزشی و سیاسی ارتقا دهیم.
فراهانی با تاکید براینکه ایجاد نشاط در دانشگاه ها شعار دولت تدبیر و امید بوده است، خاطر نشان کرد: علی رغم همه موانع، در حرکتمان کاملا موفق بوده ایم. شما اگر تصویر اختتامیه جشنواره فرهنگی ما را که در سال گذشته در تهران برگزار شد، یا تصاویر جشنواره نشریات و یا المپیاد را در اصفهان نگاه کنید، خواهید دید که در این حرکت پیشرفت داشته ایم.
وی با اشاره به اینکه در دولت قبل یک آرامش گورستانی بر دانشگاه ها حاکم بوده است، تصدیق کرد: من ادعا می کنم در دانشگاه های ما شور، نشاط و سرزندگی وجود دارد؛ البته مخالفان این دولت فکر می کردند وقتی دولت برنامه نشاط و شادی دارد، یعنی توجه به ارزش های فرهنگی نمی کند و به دنبال ایجاد ولنگاری فرهنگی است و لذا دولت را مورد نقد منصفانه قرار می دادند؛ اما ما در این دولت نشان دادیم منظور از فضای شور و نشاط در دانشگاه ها فضایی است که دانشجویان به آینده خود امید داشته باشند و منعی برای فعالیت های فرهنگی اجتماعی و سیاسی خود احساس نکنند و یک همبستگی بین دولت و ملت به وجود آید و شکاف های اجتماعی که در دولت قبل ایجاد شد پر شود.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت ضمن رد این صحبت که گفته می شود که در این دولت به فعالان انقلابی در دانشگاه ها فرصت داده نمی شود، خاطر نشان کرد: هیچ وقت فضایی به این بازی در دانشگاه ها وجود نداشته است؛ این که فرصتی را در این دولت ایجاد کرده اند که در حضور رئیس جمهور بتوانند صحبت کنند، نشان دهنده این موارد است. دانشجویان تشکل های انقلابی که بعضا با تعابیری که شایسته صحبت با رئیس جمهور نیست، مقابل روحانی صحبت کردند، البته تشکل هایی که در دولت قبلی محدودیت داشتند و ما آن ها را نیز انقلابی می دانیم، فرصت پیدا کردند که فضای قابل قبولی برای آنها ایجاد شود.
فراهانی ادامه داد: از هر فرصتی که در اختیار داشتیم از جذب دانشجویان در فعالیت های ورزشی، فرهنگی استفاده کرده ایم تا نرخ مشارکت دانشجویان در حوزه های فرهنگی سیاسی به نرخ قابل توجهی برسد.
وی با اشاره به اینکه نظام بررسی نرخ مشارکت به طور دقیق در دانشگاه های علوم پزشکی نداریم ، تصریح کرد: در مورد حضور دانشجویان در فعالیت های ورزشی 36 تا 37 درصد مشارکت وجود دارد. 50 درصد دانشجویان درگیر فعالیت های ورزشی، فرهنگی اجتماعی و سیاسی هستند و در حال حاضر نزدیک به 200 هزار دانشجو در دانشگاه های علوم پزشکی در حال تحصیل هستند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در خصوص حوزه معیشت دانشجویان نیز بیان داشت: در حوزه معیشت دانشجویی با توجه به اینکه دولت قبلی در برنامه پنجم توسعه در این حوزه خارج شده بود، توانستیم در سه سال گذشته فعالیت های خوبی را داشته باشیم و شوراهای صنفی را احیا کنیم. 1967 عضو شورای صنفی داریم که به ما کمک می کنند و به نوعی هرم مشارکت دانشجویی را شکل دادیم.
فراهانی اضافه کرد: تعداد خوابگاه های دانشگاه های علوم پزشکی در ابتدای این دولت 450 خوابگاه بوده است؛ که هم اکنون 446 خوابگاه می باشد. در ابتدای دولت 69 هزار و 552 نفر از این خوابگاه ها استفاده می کردند ،اما هم اکنون 83 هزار و 519 نفر از خوابگاه ها استفاده می کنند؛ اما درصد پوشش دانشجویان خوابگاهی از 43 درصد به 44 درصد افزایش یافته است.
خوابگاه نیمه تمام در دانشگاه های علوم پزشکی نداریم
وی در مورد زیربنای خوابگاه های دانشجویی نیز تصریح کرد: در ابتدای دولت 916 هزار و 959 متر مربع زیربنای خوابگاه ها بوده است، اما هم اکنون یک میلیون و 90 هزار و 467 متر مربع فضای خوابگاهی در اختیار دانشجویان قرار دارد. اولین خوابگاه استاندارد کشور اواخر سال جاری یا ابتدای سال آینده در ساری افتتاح می شود و باید بگویم خوابگاه نیمه تمام در دانشگاه های علوم پزشکی نداریم.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در مورد خدمات مشاوره ای به دانشجویان نیز خاطر نشان کرد: در سال 92 تعداد 20 هزار و 330 نفر از خدمات مشاوره ای استفاده کرده بودند، اما در پایان سال 94 این عدد به 36 هزار و 252 نفر افزایش یافت؛ که نشان دهنده افزایش 60 درصد پوشش خدمات مشاوره ای هستیم.
فراهانی ادامه داد: در جلسه هفته خوابگاه ها گفته بودم که طرحی برای کاهش آسیب های اجتماعی در خوابگاه ها به نام همتایاران سلامت داشتیم؛ که از ابتدای سال 800 نفر در کشور پس از آموزش، کارشان را در این حوزه آغاز کرده اند. توسعه فعالیت های دانشجویی هم اکنون 37 درصد است که قبلا این عدد 26 درصد بوده و حضور در ورزشها قبلا 5 درصد و هم اکنون 10 درصد می باشد. توسعه ورزش همگانی که قبلا 10 درصد بوده به 28 درصد رسیده است. فضاهای ورزشی قبلا 301 هزار و 676 متر مربع بوده که هم اکنون به رقم 335 هزار و 575 هزار متر مربع رسید. در سال گذشته ۱۰ هزار نفر در جشنواره فرهنگی شرکت کرده بودند که این رقم امسال به 35 هزار نفر افزایش یافته است.
وی ادامه داد: 5 هزار میلیارد برای طرح تحول سلامت اختصاص داده شده بود که این رقم به۸۰۰۰ میلیارد در کمیسیون تلفیق رسیده است. برنامه ششم مصوبات خوبی داشته که از کمیسیون بهداشت خارج شده و به کمیسیون تلفیق خواهد رفت و امیدواریم کمیسیون تلفیق و مجلس آن را تصویب کند که گره هایی در حوزه سلامت باز می کند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در خصوص آیین نامه شهرداران خوابگاه ها نیز بیان داشت: در مهر یا آبان ماه اولین جلسه شهرداران خوابگاه های علوم پزشکی کشور را برگزار می کنیم و به صورت نمادین کلید خوابگاه ها را به شهرداران ارائه می دهیم. این آیین نامه ها اجباری نخواهد بود و حقوق دانشجویی نیز برای آنها در نظر گرفته شده؛ که قطعا نجومی نخواهد بود.
فراهانی ادامه داد: در مورد شورای صنفی نیز باید بگویم در ماه رمضان سال گذشته به همراه وزیر بهداشت در خوابگاه دانشجویی حضور یافتیم که خانمی در توصیف آن خوابگاه صحبت می کرد. من عرق شرم ریختم. ادعا نمی کنیم وضعیت خوابگاه ها حتی در شهر تهران استاندارد است. برای اولین بار برای کارهای صنفی سلیقه ای دانشجویی به دانشگاه ها، برنامه عملیاتی ارائه دادیم و در این مورد ۲۶۰ برنامه مصوب شده است؛ که طبق آن ۲۰ درصد خوابگاه های ما باید شهردار داشته باشند.
وی با تاکید براینکه نباید از شورای صنفی دانشگاه ها سو استفاده شود، خاطر نشان کرد: شورای صنفی دانشگاهها صرفا کار صنفی انجام می دهند و حق کار سیاسی ندارند؛ ما در این باره همه حوزه ها را شفاف کردیم.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت در مورد کانون های فرهنگی نیز اضافه کرد: ۵۰۰ تا ۶۰۰ کانون فرهنگی در کشور موجود می باشد که تنها ۴۸۱ کانون فعال هستند. تعداد ۱۷۰ تا ۱۸۰ تشکل دانشجویی در حال فعالیت هستند که ۲۳ تشکل در این دولت تشکیل شده اند و هم اکنون ۱۱۷ تشکل فعال هستند.
مشکل دو نفر از دانشجویان ستاره دار در این دولت حل شده
فراهانی در مورد بازگشت دانشجویان ستاره دار به دانشگاه ها بیان داشت: نمی دانم از قبل چه تعداد دانشجویان ستاره دار داشتیم، اما دو نفر از دانشجویان ستاره دار در این دولت مشکلشان حل شده و برگشته اند.
وی ادامه داد: جشنواره قرآن سال گذشته ۷۹۰ میلیون تومان هزینه داشته. ما در زمینه قرانی حد نصابی برای هزینه کردن نداریم و برای تمام کانون های به صورت ملی و منطقه ای آموزش هایی را در نظر گرفته ایم. در جشنواره نشریات ۷۰۰ نفر شرکت کردند و در کلاس هایی به صورت حرفه ای شرکت کردند. این اولین کارگاه آموزشی بود که همه ابراز رضایت کردند. در حال حاضر آموزش هایی برای جشنواره فیلم سلامت در حال انجام است که احتمالا اصغر فرهادی در برخی از این کلاس ها شرکت کند.
معاون فرهنگی دانشجویی وزارت بهداشت با تاکید بر احتمال افزایش ۱۵ درصدی وام های دانشجویی گفت: جشنواره سراسری نشریات دانشجویی تیتر ۱۰ امسال در ترم دوم سال تحصیلی ۹۵-۹۶ با اصلاحاتی نسبت به جشنواره قبل و توسط وزارت بهداشت برگزار می شود. این جشنواره در چهار قسمت آثار برتر، نویسندگان برتر ، نشریات برتر و بخش ویژه برگزار می شود که سامانه ثبت آثار از اول مهر تا دی ماه باز است.